Recensioni
JAMES SUCKLING – 92 punti – Aromas of cherries, plums, flowers and earth. It’s medium-bodied with tight tannins. Savory and juicy with structure and freshness. Drink now. VEDI>
CIVILITA’ DEL BERE – MEDAGLIA D’ORO VEDI>
ERNESTO GENTILI – Wine Ratings – Colore leggero e tipico da sangiovese, è fruttato e floreale; è fresco, continuo, anche elegante, ha slancio, con un’energia data più dal contrasto e dalla freschezza che dalla potenza, decisamente lungo nel finale, con note floreali-speziate. 93/100 VEDI>
WINESCRITIC – Raffaele Vecchione – Estremamente accattivante offre note di ciliegie poco mature, lamponi, ribes, fiori di glicine ed agapanto. Tanta energia agrumata in sottofondo regala sfumature di cocco in polvere e bergamotto. Corpo medio, tannini soffici ben estratti ed un finale luminoso e fragrante. Bevi ora. 95 Punti
GAMBERO ROSSO WINE TRAVEL FOOD – Wine of the Month – The winery’s profile is that of a classic Chianti Classico producer, a solid expression of the craftsmanship that characterizes the appellation. In addition to representing a sociological paradigm, Riecine has also managed to establish itself as one of the best enological expressions of the Gaiole in Chianti subzone, where quality and a sense of a territory are decidedly at home. Lana Frank has owned this estate since 2011. She has been busy revising its overall structure and has directed it back along a path more fitting with its reputation as a leader in Chianti Classico. The winery uses only organic viticulture followed by aging in concrete vats and small and medium wood barrels.The producer’s style, especially in recent times, has become so clear and distinctive as to serve as a model. The Chianti Classico ‘18 is such a striking and beautiful wine. It delivers a very special fresh and sapid profile. The 2018 features fragrant fruit that crosses subtly smoky hints, spices and slightly earthy hints. In the mouth it’s so vibrant: balanced, juicy and very refreshing. The finish is redolent of flowers and small forrest fruits. It’s such a food-friendly wine. It could easily pair so many recipes, but we warmly suggest you to go for a bruschetta (rather rustic bread) with a slow cooked meat ragù, a round of black pepper and some intense Tuscan extra-virgin olive oil on the top. VEDI>
FALSTAFF – Trophy Chianti Classico 2020 – 92 punti. VEDI>
CORRIERE DELLA SERA – I Migliori 100 Vini e Vignaioli d’Italia 2021 – Un Sangiovese puro e vibrante, intenso e speziato, quello di Riecine, anche nella versione 2018. Antinterventismo in vigna, in cantina avvedutissimo: un passaggio in barrique mai eccessivo, naso di liquerizia, poi sottobosco, mora e lampone. In bocca è vellutato, generoso,di enorme, e sorprendente persistenza. 97+ punti. VEDI>
JAMES SUCKLING – Chianti Classico Tasting – A pretty red with ripe cherries, orange peel and hints of berries and flowers. Medium to full body, juicy tannins and a flavorful finish. Drink now. 92 punti. VEDI>
WINESCRITIC – Vivo e disteso al naso offre note gentili di fiori rossi, fiori bianchi e fiori di arancio. Sottile la presenza delle ciliegie disidratate in sottofondo. Corpo medio-pieno, tannini leggermente rustici al momento ed un finale luminoso e fragrante. Tanta qualità nel frutto con energia e vivacità. Meglio dal 2021. 94 punti VEDI>
ANTONIO BOCO – Gambero Rosso – Vino magnifico per grazia e piacevolezza, gioioso nel frutto e fine nella trama del sorso
WINESURF – Top – La rotonda finezza dei tannini di questo Chianti Classico, la loro elegante pienezza che si sposa ad una freschezza trattenuta ma reale, rendono ogni sorso di questo vino una vera soddisfazione. Se poi ci mettiamo anche le intense note fruttate, ben amalgamte al legno, il quadro è completo. 90 punti VEDI>
DANIELE CERNILLI DOCTORWINE – Faccino – 95 punti VEDI>
ERGENTILI – Chianti Classico – Non ricordo di essere mai stato deluso dal Chianti Classico di Riecine (e non credo di avere perso la memoria), tuttavia la prova dell’annata 2018 è andata anche oltre le mie aspettative. Un segnale deciso, per la verità, lo avevo già ricevuto in occasione delle anteprime toscane dello scorso febbraio ma, anche se solo a distanza di pochi mesi da quell’assaggio, la conferma è stata così perentoria da suscitarmi comunque un sentimento di ragionevole ammirazione. Equilibrio magnifico, finezza e carattere, bevibilità non disgiunta da un tocco di complessità sono solo gli aspetti più evidenti di questa eccellente bottiglia. Se avete un debole per i “Gallo Nero” e per il sangiovese non fatevelo scappare. Se, al contrario, non amate particolarmente il genere ma non siete ostaggio di pregiudizi, iniziate con questo Riecine 2018: non è mai troppo tardi. VEDI>
WINE SPECTATOR – Chianti Classico – Plum and earth notes are the main flavor themes in this well-balanced red, which is a bit chunky, with a solid structure and a salty finish. Drink now through 2028. 2,500 cases made, 600 cases imported. — BS 88 punti. VEDI>
GARDINI NOTES – Chianti Classico, Riserva and Gran Selezione – Organic aims followed both in vineyard and in winery. Manual grape harvest, then, eighteen months in barrique. When tasted, the nose displays firmness with aromas of violet petals and alcohol-infused cherries, a touch of juniper. Sharpness in the mouth: juicy, very clear and extremely elegant. 99 punti. VEDI>
DECANTER – Chianti Classico Collection 2020 – With various vineyards scattered throughout Gaiole-in-Chianti, Riecine concentrates solely on Sangiovese for its Chianti Classico. The annata is a blend of sites all between 450 to 500 metres above sea level. This takes some time in the glass to focus. As it opens up, it reveals fresh mint, tarragon and green tea. This palate is bright and candid with Sangiovese’s finely powdered tannins lightly dusting youthful red berries. Drinking Window 2020 – 2024 89 punti. VEDI>
GAMBERO ROSSO – Chianti Classico Collection 2020 – Cambiano le annate, non il risultato. Il corso più recente di Riecine ci convince sempre più e il nuovo Chianti Classico ’18 lo conferma. Vino magnifico per grazia e piacevolezza, gioioso nel frutto e fine nella trama del sorso. VEDI>
L’ACQUABUONA – Chianti Classico Collection 2020 – Grande grip e grande tensione. Un mare di sottotraccia e una salinità implacabile, presente, incisiva. Davvero un vino di razza. VEDI>
WINENEWS – Chianti Classico Collection 2020 – Dai profumi affilati e fragranti e dalla progressione gustativa reattiva e dinamica. VEDI>
THE ITALIAN WINE JOURNAL – Chianti Classico Collection 2020 – Nel bicchiere un vino dal frutto puro e luminoso che al sorso scorre sapido e succoso per una beva travolgente. Sottile ma non efebico, dinamico e dalla fresca vivezza, di rara eleganza, è un’interpretazione autentica ed impressiva del territorio di Gaiole in Chianti. VEDI>
ACCADEMIA DEGLI ALTERATI – Chianti Classico Collection 2020 – Ha classe e spessore insieme: il profumo è un magnifico intreccio di frutta acidula (pesca, agrume rosso, bacche), fiori, minerali e spezie appena accennate. In bocca deflagrano la forza e la qualità della materia, in un crescendo mozzafiato. Vino straordinario, capace di parlare contemporaneamente il più stretto vernacolo chiantigiano e la lingua universale della qualità. Praticamente serve un esorcista. Un must. VEDI>
ERGENTILI – Chianti Classico Collection 2018 – Assai ben riuscito, molto godibile, equilibrato, fragrante, dinamico nello sviluppo, lungo e intenso nel finale, molto, molto buono. ∆∆-∆∆∆ VEDI>
INTRAVINO – Chianti Classico Collection 2020 – Arioso balsamico e aromatico più ciliegie e arancio, grande coinvolgimento e sensazioni di dolcezza grintosa. 93 punti. VEDI>
WINE ATTITUDE – Chianti Classico Collection 2020 – Spicca di fragranza al naso, classico intramontabile. In bocca si articola con dinamismo e resta con piacevolezza. Allunga 92 punti. VEDI>
SLOWINE – Chianti Classico Collection 2020 – Frutto rosso netto, fiori, terra, discreto e sfumata; bocca snella e succosa, saporito il tannino e croccante il frutto, finale pulito e lungo. VEDI>
LUCIANO PIGNATARO – Chianti Classico Collection 2020 – Profumo reattivo raffinato viscerale, agrume rosso maturo, corbezzolo, lamponi fragoline di bosco, pietra, ferro, mentolo, resina…ma non ho mai capito come fosse il palato perché l’ho bevuto non solo al primo, ma anche al secondo assaggio. Travolgente meglio dire cosi per non fare brutte figure. (fotonico). VEDI>
LEONARDO ROMANELLI – Chianti Classico Collection 2020 – Il lieto palato, teso, con tannino saporito che non guasta. Ma quanto sei bella Gaiole. VEDI>
WINE ENTHUSIAST – Tasting 2020 – Aromas of blue flower and black-skinned fruit form the nose along with a whiff of tobacco. Smooth and juicy, the rounded palate doles out succulent Marasca cherry, blackberry and star anise while polished tannins provide lithe support. Drink through 2023. 92 punti – Editor’s Choice. VEDI>
JAMES SUCKLING – Tasting 2019 – A beautiful Chianti Classico that shows a fine balance between toasty cloves and spices and fresh violets, strawberries and rose petals. Full-bodied but refined with an elegantly woven texture of lithe tannins and a medium-chewy finish. Drink from 2021. 92 punti. VEDI>
GAMBERO ROSSO – Guida I Vini d’Italia 2020 – Possiede un’energia gustativa da primato il Chianti Classico ’17, dal sorso teso e sapido, accoppia un bagaglio aromatico di assoluta freschezza e definizione. Tre Bicchieri. VEDI>
WINE ADVOCATE – Tasting 2019 – Showing some of the black fruit and softness of this hot and dry vintage, the 2017 Chianti Classico by Riecine still maintains its classic lines. There are moments of fleshy fruit, with blackberry preserves and cherry confit, with simple spice and savory tobacco at the back. There is a blast of sweet fruit on the close. 88+ punti. VEDI>
FALSTAFF – Trophy Chianti Classico Annata – Leuchtendes, sattes Rubin. In der Nase nach frischen Kirschen, Walderdbeeren, feine Würze. Am Gaumen saftig, zeigt herzhaften Körper mit feinem Fruchtschmelz, leichtes Salz, im Finale etwas weitmaschig. 90 punti. VEDI>
DECANTER – Chianti Classico New Releases Tasting – 91 punti – Owned by Lana Frank since 2011, Riecine is a collection of eight high-altitude, organically farmed vineyards. Yields are always kept low – around 30-35 quintali per hectare. The difference in 2017 is that the estate didn’t need to green harvest to achieve these. Perfumed floral and moss notes join pure red forest berries. The palate allies appropriate density of fruit with a lightness of texture. Winemaker Alessandro Campatelli has also managed to achieve finessed tannins and succulent acidity. Drinking Window 2019 – 2024. VEDI>
FORBES – Speciale Vinitaly – Riecine Chianti Classico Docg 2017. Petali di viola e piccolo sottobosco al naso, un tocco di ginepro. In bocca le sensazioni sono molto simili, fiori e sferzate di melograno. VEDI>
I MIGLIORI 100 VINI E VIGNAIOLI D’ITALIA – Guida all’eccellenza del 2019 – Punteggio 97/100 – Un monumento del Chianti Classico, a Gaiole in Chianti, in uno dei migliori vigneti per la produzione del Sangiovese. Processi naturali e di prossimità sia in vigna sia in cantina, poi 18 mesi in barrique. All’assaggio colpisce l’equilibrio, da monaco zen in meditazione. Petali di viola e sottobosco al naso, un tocco di ginepro. In bocca è molto definito, molto nitido, molto elegante.
LUCIANO PIGNATARO – Chianti Classico Collection 2019 – Chianti Classico Collection 2019: dieci etichette da non perdere – Raffinato e complesso l’olfatto è un ricco insieme di viole e giaggioli, frutto rosso agrume, note piccanti ed erbe aromatiche, palato di piacevolissima pienezza data dal frutto e dall’acidità, chiusura data da texture tannica fine. VEDI>
AVVINANDO – TGCOM24 – Chianti Classico Collection 2019 – Gli assaggi in anteprima di Chianti Classico Collection 2019: ma che buone le Riserve – Subito note di lacca, sensazione di calore, alcol evidente. Poi dopo poco il vino prende un’impronta. al naso come in bocca, da chianti classico dove si avvertono note di ematico, ciliegia, erbe secche. La bocca è più carica di polpa ma anche di sentori di legno, comunque ben dosato. VEDI>
DISSAPORE – Chianti Classico Collection 2019 – Chianti Classico DOCG: 10 etichette a buon prezzo da Collection 2019 – Riecine è il produttore, ma anche una località del comune di Gaiole in Chianti. Siamo quindi nella parte orientale della denominazione. Le vigne raggiungono qui un’altitudine tra i 450 e i 500 metri slm, un fattore che conferisce grande eleganza ai vini.Color rosso rubino cristallino. Raffinati profumi di viola, ciliegia e pepe nero, tannini di ottima fattura, alcool non invadente e buona sapidità che insieme alla speziatura caratterizza il finale.100% Sangiovese. Matura per 14 mesi in contenitori ovoidali di cemento non vetrificato, tonneaux esauste e botti grandi di rovere Grenier. VEDI>
IDENTITA’ GOLOSE – Chianti Classico Collection 2019 – Chianti Classico: la fiducia nel Sangiovese dà buoni frutti – “…ci sono realtà che hanno saputo distinguersi per eleganza e piacevolezza. Tra questi piace segnalare Cinciano, Castagnoli, Riecine, Castello di Querceto, Fèlsina, Nardi Viticoltori e il Retromarcia di Monte Bernardi.” VEDI>
THE WINE TRAINING – Chianti Classico Collection 2019 – Raffinato e complesso l’olfatto è un ricco insieme di viole e giaggioli, frutto rosso agrume, note piccanti ed erbe aromatiche, palato di piacevolissima pienezza data dal frutto e dall’acidità, chiusura data da texture tannica fine. VEDI>
IL GOLOSARIO – Chianti Classico Collection 2019 – Chianti classico ci siamo! – “…E poi un 100% sangiovese il Chianti classico di Riecine, che non deve tradire per il colore rubino più scarico degli altri. Dietro c’è una gran bella stoffa, che ci ha portato ad assaggiare un Chianti d’antan e d’annata. Bravi.” VEDI>
GIORNALE CIBOVINO.COM – Chianti Classico Collection 2019 – Chianti Classico Collection 2019, i migliori 20 assaggi della nuova annata 2017 – Riecine: olfatto e sorso pieni ed inebrianti, viola e iris, frutta rossa, spezie dolci, fresco ed elegante, che bel vino! VEDI>
INTRAVINO – Chianti Classico Collection 2019 – Anteprime Toscane Chianti Classico Collection. 92 punti. Sontuoso naso di arancio rosso e pepe, rosa canina, bocca piacevolissima mix di intensità e freschezza. VEDI>
WEINHALLE – Der Ideal-Chianti. Vedi >
SOMMELIER TOSCANA AIS MAGAZINE – Top Ten Preview. Vedi >
SPIRITO DIVINO – Best Chianti Classico 2015. Vedi >
WINEPICKER – Top Ten Chianti Classico 2015. Vedi >
DISSAPORE – Le migliori 10 Etichette da comprare nel 2017. Vedi >
VINUM – Querschläger. Vedi >
SLOWINE – Gluck: La bottiglia della sera. Vedi >
L’Espresso 2016: 5 bottiglie * * * * * – 18/20 – bt 40 000
Vino di straordinaria naturalezza espressiva, succoso, fresco, tonico e sfaccettato, dal frutto purissimo e dal tatto levigato, il finale è lungo e rinfrescante.
James Suckling: 91 punti
A fresh red with dried berry, cherry, bark and mushroom. Full body, fine tannins, characterful finish.
Jancis Robinson: 17 punti
Not like any Chianti Classico I have encountered before. Red cherry, freshness but very light on its feet – such delicacy. Much more density than I expected on the palate. Fragrantly fresh, recognisably Sangiovese but so elegant. Very supple and silky across the palate yet finished dry.
James Suckling: 92 punti
A beautiful red with delicate but rich flavors, bright acidity and an orange-peel undertone. Medium body with fine tannins and a fresh, clean, savory, salty ficnish. Very Burgundian. Pure Sangiovese. Drink now or hold. (October 20th, 2014)
Decanther, Emily O’Hare: Buyer’s guide to Chianti: 93 points (18/20)
Bright ruby and transparent, yet you find yourself searching the glass for a skeleton, skate- wing bones of neatly structured and delicate tannins fanning out through the fruit. Fine, focused and extremely drinkable. Drink : 2015-2022. Alc : 13,5%. (August 2015, p. 17 – 22)
Jancis Robinson : 17++ points
Mid ruby with orange tinges. Exotically spiced nose with black tea leaves and sweet red fruit that is still a little closed. Full, sweet fruit with amazing racy acidity and lots of grainy tannins. Very long and attention grabbing. (WS). Drink 2015 – 2022
L’Espresso 2015: Riecine ★★ (p. 505)
Sugli scenografici rilievi collinari di Gaiole, Riecine possiede vigne bellissime, che poche altre aziende del Chianti Classico possono vantare. Da qui nascono non a caso i rossi forse più completi e longevi di tutta la denominazione. Venerabili bottiglie de La Gioia e del Chianti Classico degli anni 80 sono ancora oggi vitali e straordinariamente espressive.
Chianti Classico 2012: 4 bottiglie * * * * 16,5/20
Come di consueto è ben stilizzato, tipico, un filo evoluto, rotondo, docile, elegante nelle forme.
Wine Enthusiast: 89 points
Here’s a vibrant wine that opens with pretty aromas of blue flower, rose and berry. The savory palate doles out juicy red cherry, mint, thyme and clove alongside fresh acidity and supple tannins. It finishes on a succulent note. Drink through 2018. (Published: 7/1/2015)
Wineanorak.com, Jamie Goode: 92 points
Complex and aromatic with elegant red cherries, plums, spice and subtle earth, with hints of pepper. The palate is fresh with some spiciness and just a hint of balsamic character, as well as bright, supple, spicy cherry and berry fruit. Nicely poised and quite classic.
The Telegraph: Three of the best Chianti , by Hamish Anderson (15 Jan 2015)
Riecine is a small organic estate making superb, refined wine. This is an elegant, complex bottle with flavours of lavender, thyme and raspberry. Young, it is best decanted.
ViniBuoni d’Italia 2016 – L’unica Guida ai vini da vitigni autoctoni italiani
RIECINE Chianti Classico 2012 DOCG : 4 stelle ★★★★
L’ESPRESSO 2014: Vino d’Eccellenza – 5 bottiglie * * * * * 18/20
Profondo all’olfatto, offre note di frutti rossi del bosco maturi sfumate da lievi punteggiature agrumate e fumé ; al palato è di grande pienezza, strutturato e agile al tempo stesso, puro nella articolazione dei sapori, dolce nella dote tannica. For more information: Le Guide de l’Espresso 2014
James Suckling: 91 points
A beautiful red with plums, flowers and hints of cedar. Full body, round tannins and a frech finish. Balanced and delicious. Drink now. (September 25th, 2013). All the rewards by James Suckling are here: James Suckling – RIECINE
Jancis Robinson: 17,5+ points
Just mid ruby. Beautiful chalky sweet cherry and raspberry fruit nose, with a hint of dried fruit. Transparent, elegant weight and youthful sweet raspberry palate with finely chiselled tannins. Near-perfect balance. Has the wow-factor. (WS) Drink 2014- 2022
Doctor Wine by Daniele Cernili: 91 Punteggio
Incredibile come un vino di una annata calda e difficoltosa riesca a proporre una fisionomia così raffinata: è evidente che l’altitudine dei vigneti, attorno ai 400 metri, unita alla mano di Sean e al terroir di Riecine danno qualcosa in più. Non coloratissimo ma di notevole brillantezza, da scuola di sangiovese ai profumi (viola), fresco e voluminoso e contemporaneamente dolce nel tannino al palato. Grande ritmo e grande scioltezza. Il meglio di un Chianti Classico giovane: fragrante e territoriale, ma di beva straordinaria.
Falstaff / Tasting Chianti Classico Riserva und Super-Tuscans RIECINE Chianti Classico 2011 : 91 Punkte
Funkelndes, mitteldichtes Rubin. Klare und einladende Nase, nach viel reifer, frischer Kirsche. Geschmeidig und klar am Gaumen, zeigt viel reife Frucht, süßer Schmelz, baut sich schön auf, im Finale feiner Druck, rund und trinkig.
ViniBuoni d’Italia – L’unica Guida ai vini da vitigni autoctoni italiani
RIECINE Chianti Classico 2011 DOCG : GOLDEN STAR 2015
James Suckling: 93 points
A wine with fresh fruit and chocolate, berry and juicy character. Lovely undertones of sliced orange. Long. Intense. (April 5th, 2013) “This 100% Sangiovese hails from the organically farmed 30 hectare Riecine estate located Gaiole in Chianti. Here the rocky quartz and clay soils, farmed meticulously by hand, yield fruit with intensity and depth. Reicine also implements some biodynamic treatments and believes in slow, natural yeast fermentation; this enhances Sangiovese’s natural spicy red fruit aromas and flavors and distinctive earthy character. For the Classico, a portion of the fruit ferments in small open vat lots with the balance in stainless steel, followed by aging for twelve to eighteen months in barrel. This is a lovely, medium-bodied Chianti with spicy red cherry and black plum aromas and flavors accented by cedar and earth spices. It’s got just the right balance of fruit and tannin to pair well with a variety of foods. For a classic Tuscan pairing, try it with pappardelle with boar ragu! ”
TASTED Journal by Markus del Monego & Andreas Larsson (April 2013 – #10) 88 points
AL – Transparent ruby red, high viscosity; some balsamic notes and red cherry; medium body, classical structure, fresh, red fruit, some spicy notes and a medium to long persistence. 87
MdM – Dark, purple red with almost garnet red hue. Quite classic style with aromas of dried figs and mild spices. On the palate almost balmy character, medium weight and rather good length. 89
DECANTER: 93 points
Pale ruby. Sweet fruit on the nose, with hints of aniseed and powder puff. Very young, round, full-flavoured, plummy, grapey, full-bodied palate with a concentrated fruit and marzipan finish. Drink 2014-2016
Doctor Wine by Daniele Cernili: 90 Punteggio
Se nel vino precedente si sentiva il varietale del sangiovese in modo didattico, qui a prevalere è il territorio: il floreale è attorniato dalla nota di pasta di mandorle tipica della zona. Lievemente più corposo al palato, ma con un tannino appena ruvido. A detta di Sean si tratta di un vino lievemente inferiore al 2011, a mio modesto parere quello che questo 2010 perde in finezza lo acquista in grinta. Eccellente.
AMES SUCKLING – 94 Punti – A pretty nose of mulberries, red plums, porcini and dried herbs. It’s full-bodied with chewy tannins. Round and creamy with an oily texture that caresses the palate. Structured and balance with a marked, spicy note. Long, savory finish. Drink or hold. VEDI>
ERNESTO GENTILI – Colore rubino intenso, ha un bel frutto, profumi di ciliegie e viole; bocca di carattere, densità e tensione, ha un altro passo, appena un pizzico di tannino ma il finale è lungo, complesso, molto promettente. Un grande Chianti Classico. 95 Punti VEDI>
DOCTORWINE – Daniele Cernilli – 97 Punti
VINI BUONI D’ITALIA – CORONA VEDI>
WINESCRITIC – Raffaele Vecchione – Bohemien e decisamente wild nella natura principale questo Sangiovese regala note di prugne rosse, foglie di tè nero, sandalo, incenso ed amarene dolci. In sottofondo c’è tanta energia ricca di sfumature esotiche di bergamotto, lime ed amaretto sbriciolato. Corpo pieno, tannini levigati di natura setosa al palato ed un finale pura classe ed eleganza che in modo delicatamente potente chiude piccante e speziato in un ritorno incandescente. Meglio dal 2023. 95 Punti
WINE SPECTATOR – Tasting 2020 – This supple red is graced by ripe cherry, blackberry, tar and iron flavors. Juicy and firm, with terrific balance and a long, expressive finish. Stays fresh and vibrant. Drink now through 2033. 93 punti VEDI>
JAMES SUCKLING – Tasting 2019 – Dark berries, mushrooms and fresh flowers follow through to a full body with a tight, layered palate of firm tannins and lively acidity. Very traditional style, yet clean and transparent. Will age well, but why wait? 93 punti VEDI>
WINESCRITIC – Chianti Classico World – È vivo ed intenso nell’animo floreale nobile che combina la magnolia dolce con i fiori di agapanto e le prugne blu. Il sottofondo è succoso nel ricordo del succo di mirtillo che dona brio e vivacità. Corpo pieno, elegante al palato grazie a tannini di definita bellezza perfettamente maturi, morbidi all’attacco ed un finale di pura piacevolezza. Un fenomeno targato Chianti Classico Riserva. Impossibile resistervi ! 95 punti VEDI>
GARDINI NOTES – Chianti Classico, Riserva and Gran Selezione – All the skills of the Riecine winery summarized in this Riserva that impresses, as usual, for the balance and the resounding intensity of its fruit. On the nose, raspberries and blueberries. Both fresh and deep. Juicy and intense beginning in the mouth with perfectly balanced tannins. 98 punti. VEDI>
JAMES SUCKLING – 94 Punti – Aromas of raspberries and fresh blueberries with fresh herbs and licorice. It’s medium-to full-bodied with creamy tannins. Round and juicy with plummy and spicy character on the palate. Delicious finish. Drink now. VEDI>
FALSTAFF – 93 punti – Rubino brillante. Si apre con note decisamente speziate di cardamomo e alloro, seguite da lampone. Succoso e levigato al palato, molto frutto di lampone, buona pressione nel finale. VEDI>
WINE ADVOCATE – Robert Parker – Monica Larner – 92 Punti – A pure expression of Merlot, the 2017 TreSette is a dark, rich and savory wine that puts forth the richness and concentration that comes thanks to this hot and dry growing season. The wine is redolent of blackberry and black cherry with more plummy intensity at the back. That primary fruit is nicely backed up by sweet spice, tobacco and a sprinkling of cinnamon. It’s a great wine for grilled sausages and roasted potatoes. Only 2,700 bottles were made. VEDI>
JAMES SUCKLING – 97 punti: This is a pretty wild and amazing on the nose with crystal-clear aromas of lavender, before the bay leaves, Thai basil, cloves and a touch of vanilla come into play. Medium to full body, incredibly edgy acidity and layer after layer of pure blue fruits. An outstanding wine with few parallels in Italy. One of a kind. Drink now. VEDI>
ROBERT PARKER – WINE ADVOCATE – 93 punti: Named after the Italian card game, the 2016 TreSette (777) is a pure expression of Merlot from old vines. Only 2,800 bottles were made. Riecine’s La Gioia once had Merlot in the blend, but it was removed to make this wine instead. This wine offers a generous bouquet with blackcurrant and cherry. However, the high altitudes of the vineyards shape crisp and acidic fruit that is very evident in this slightly cooler vintage. VEDI>
JAMES SUCKLING – 92 Punti – Aromas of black fruit, mushrooms, violets and dried orange. Medium-to full-bodied with soft tannins and crisp acidity. Balanced, fruity and juicy. Delicious now. VEDI>
GAMBERO ROSSO – Tre Bicchieri 2022 VEDI>
SLOW WINE – Top Wine 2022 VEDI>
VINI BUONI D’ITALIA 2022 – Corona VEDI>
AMES SUCKLING – Tasting 2020 – Aromas of currants and almonds follow through to a medium to full body, round and polished tannins and a flavorful finish. Creamy textured and very fine. Delicious now and will improve nicely in the bottle. Drink or hold. 94 punti VEDI>
SLOW WINE – Top Wine 2021 VEDI>
VINI BUONI D’ITALIA 2021 – Corona VEDI>
RIECINE DI RIECINE – ANNATA 2015
JAMES SUCKLING – Tasting 2019 – A very soft and juicy red with cooked-plum, cedar and toffee aromas and flavors. Medium body. Fine tannins and a creamy textured finish. Shows finesse and intensity. Always an exciting red. Drink or hold. 94 punti VEDI>
SLOWINE GUIDA 2019 – Grande Vino e Chiocciola -Davvero un capolavoro il Riecine 2014, dalle vigne di 50 anni di età: esprime leggere note fruttate, ha un ingresso in bocca da subito piacevole ed emozionante, e si evolve con fresca acidità. VEDI>
GUIDA AIS VITAE 2019 – Quattro Viti – Rosso granato luminoso e trasparente. La sua accurata finezza olfattiva ammicca alla Borgogna: richiami di arancia, ribes rosso, bergamotto, rosa, radice di zenzero e rabarbaro, su una scia che ricorda il pompelmo rosa. Ha una struttura leggera, conferita da tannini leggiadri. In bocca risulta soprattutto fresco, in virtù di un’acidità gustosa, che opera in sinergia con la sapidità, determinando una lunga persistenza. Fermentazione in grandi botti di rovere e maturazione per 30 mesi in uovo di cemento. Ravioli ripieni di lampredotto su vellutata di cipolla di Tropea. VEDI>
I VINI DI VERONELLI 2019 – Super Tre Stelle 94/100 -. VEDI>
WEINWIRTSCHAFT – Prowein News. VEDI>
FALSTAFF – 95 punti (Riecine di Riecine 2012), 93 punti (La Gioia). VEDI>
James Suckling : 97 points
You can smell the potential and structure to this wine with dried mushroom, bark, dried cherry and berry aromas. Full body, firm and chewy tannins, yet this turns soft and fresh. Succulent and beautiful. A drink-me wine. This is foot todden before undergoing a long period of maceration and 2 1⁄2 years in old oak casks and barrels. Better in 2017 but a fabulous wine already. Pure sangiovese.
Jamie Goode – Wineanorak : 94 points
This is 100% Sangiovese, and it’s the second vintage of this wine : no new oak, foot trodden, old vines. Lovely sweet nose of cherries plums and spices. Powerful and structured but with elegance too. Very spicy and savoury nut with a sweetness to the cherry and plum fruit, finishing grippy and structured. Classic Sangiovese : structured, livelky, with real presence and power. This drank well over three successive evenings.
Jancis Robinson : 16,5 points
Mid ruby. Essence of medium-bodied, tangy Sangiovese without even a hint of an international variety. Marked acidity and light tannins. No suggestion of heat at all. Super digestible and refreshing though some may seek more flesh. (April 2015)
James Suckling : 97 points
The winemaker’s dream was to make a sangiovese in a Burgundy style, hence the Burgundy bottle. Amazing aromas of flowers and strawberry fruit. Full body with a lovely texture of ripe, silky tannins. Almost powdery texture. Full-bodied but agile and refined, with a gorgeous berry and cherry finish featuring just a hint of acidity. Single-vineyard wine. About 2 1⁄2 years in used barrels and casks. 6,000 bottles made. Best wine ever from here. Drink now or hold.
TOP 100 WINES of 2014 by James Suckling – Riecine #44 (October 28,th 2014)
TOP 100 Italian wines of 2014 – Riecine #19 (November 11th, 2014)
La Verticale | Pubblicato in DoctorWine N°44
Riecine, il Chianti Classico d’Oltremanica di Francesco Annibali (05-03-2014)
Riecine IGT 2010 – Toscana IGT: 95+ Punteggio
Questo ‘Riecine’ sostituisce, a partire dalla annata 2010, il Chianti Classico riserva, e costituisce un po’ la risposta aziendale alla Gran Selezione della quale si parlava prima. Il vino è strepitoso: se la complessità infatti è tutta da costruire (ma attendete fiduciosi), il frutto è di una purezza e l’intelaiatura tannica talmente fine e diffusa da ricordare uno Chambolle di Roumier. Palato proprio borgognone: sciolto e oltremodo profumato (agrumi, viole, karkadè, lieve affumicato). Migliorerà certamente, e diventerà con ogni probabilità un vino di valore assoluto. Ma è già magnifico.
RIECINE Riecine IGT 2010 : LE CORONE DI VINIBUONI D’ITALIA 2015
Concluse a Buttrio le finali che hanno assegnato i massimi riconoscimenti ai vini di eccellenza.
FALSTAFF: Tasting / Chianti Classico Riserva und Super-Tuscans
Mit vorsicht zu geniessen (March 2014)
RIECINE Riecine IGT 2010: 91 Punkte Super-Tuscans (IGT Toscana)
With caution to enjoy (March 2014) Shiny, brilliant Ruby red. First, it presents a very elegant nose, with some notes of raspberry, pomegranate, fragrant and fine. On the palate, a very refined texture, with very well integrated tannins, subtle raspberry notes that beautifully runs all along.
JAMES SUCKLING – 92 Punti – A perfumed nose of crushed raspberries, wild blackberries, sweet spice and porcini. It’s medium-bodied with fine tannins. Textured, with spicy character and bright acidity leading to a fruity finish. Drink or hold. VEDI>
ERNESTO GENTILI – colore ricco e intenso, in fase ancora giovanile, con note di spezie, erbe aromatiche ribes, energico e continuo non raffinato come di consueto, qualche scoria c’è con tannini non del tutto maturi, ma il carattere non manca. 92 Punti VEDI>
CIVILTA’ DEL BERE – MEDAGLIA D’ORO VEDI>
ERNESTO GENTILI – Ernestogentili.it – Chi ama il Sangiovese a Riecine ha solo l’imbarazzo della scelta: quattro etichette in rappresentanza di tre annate che convergono nel confermare una qualità eccellente e diffusa su tutta la gamma aziendale. Poco da aggiungere, se non che la versione 2016 del La Gioia è semplicemente strepitosa e che è avvertibile, soprattutto nei due Chianti Classico (2018 e 2017), il segno di un lieve aggiustamento di rotta stilistico – non un’inversione a U – magari provocato e suggerito dalle caratteristiche delle annate in gioco: maggiore presenza estrattiva, più contrasto, tono e ricchezza di frutto che nel passato. Gli effetti sembrano essere assai confortanti per noi, oltre che rassicuranti per i tanti appassionati della cantina di Gaiole. VEDI>
ASSOCIAZIONE ITALIANA SOMMELIER – Vitae 2021 – 4 VITI VEDI>
GAMBERO ROSSO – Tre Bicchieri Vini d’Italia 2021 – La Gioia 2016 ha naso dal frutto fragrante che incrocia cenni appena affumicati, spezie e tocchi di pietra focaia. In bocca è semplicemente perfetto: bilanciato, succoso e interminabile. Tre Bicchieri VEDI>
JAMES SUCKLING – Tasting 2018 – This is a powerful red with beautiful ripe tannins and freshness. Full and linear. Opens in the mouth. A pure sangiovese. Yeah! 95 punti VEDI>
VINI BUONI D’ITALIA – Edizione 2021 – Corona VEDI>
ROBERT PARKER – WINEADVOCATE – 94 points: A pure expression of Sangiovese, the 2016 La Gioia is a beauty. Off the bat, the wine shows a specific mineral note that reminds me of black stone or dusty granite. Beyond that, you get a thick and dense layer of black fruit and plum. The wine is never heavy or flat, instead it shows a lot of energy and freshness with a point of spiciness on the close. That energy is typical of Gaiole in Chianti. This is a medium-to-full bodied Sangiovese with all its various moving parts in harmony, ready for a Tuscan bean and tomato stew with fresh bread and healthy wedges of pecorino. Production is 7,000 bottles. VEDI>
JAMES SUCKLING – Tasting 2020 – A serious rosé with peaches and cherries, as well as tea leaves and stems. It’s full-bodied with plenty of fruit and freshness. More like a light red. Drink now. 91 points VEDI>
WINE ADVOCATE – Monica Larner – 90 Punti – Made with early-harvest Sangiovese, the Riecine 2019 Rosé Palmina reveals a pink-copperish color that immediately evokes the versatile Tuscan grape. Packaged in an elegant bottle with a white wax capsule, the wine is luminous and bright. The bouquet is delicate and fine with sour cherry, bitter almond, peach, citrus and pink grapefruit. There is a floral component as well, with lavender and wild violet. This is a terrific rosé from Tuscany to pair with a shrimp cocktail appetizer. VEDI>
Riecine snc – Località Riecine, 53013 Gaiole in Chianti, Siena, Italy – P.IVA: 00949430524 – Informativa Privacy | Cookie Policy | Smaltimento